Maltepe Üniversitesi Çizgitsin Dijital Galeri

Amaç ve Kapsam

Maltepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü olarak John Berger’ın ilk olarak 1972 yılında basılan ve günümüzde halen pek çok farklı disiplindeki eğitim programlarında okutulan Görme Biçimleri kitabının 50.yıl dönümü anısına uluslararası çevrimiçi sergi düzenlemek arzusundayız.

Berger, bu değerli kitabında ideolojik, avangard, feminist ve postmodernist bir yaklaşımla 15.yüzyıldan 20.yüzyıl sanatına değin pek çok sanat eserini sınıflandırmadan ele alıyor.

Eserleri algılama biçimimizin neye göre değiştiğini yorumlarken aynı zamanda sanat tarihinin reklamcılar tarafından tüketici algısını yönetmek için nasıl kullanıldığına dikkat çekiyor.

Bununla birlikte John Berger, kitabında, kendisinden kırk yıl önceki Walter Benjamin’in yayınlarına atıfta bulunarak, fotoğrafın ve baskı teknolojilerinin giderek gelişme gösterdiği 20.yüzyılın önemli konularından olan sanat eserinin biricikliği ve aurası meselesini yeniden yorumluyor. 20.yüzyıl öncesine kadar sadece müzelerde veya koleksiyonerlerin evinde görülebilen sanat eserlerinin artık bir sinema filminde, bir reklam afişinde yeniden canlandırılabilmesinin ve çoğaltılarak herkesin evinin duvarında asılabilecek bir dekora ve hatta elimizde taşıdığımız bir aksesuara dönüşebilmesinin algılama biçimimizi nasıl etkilediği sorusunu farklı bakış açılarıyla yeniden gündeme getiriyor. Kitabın basıldığı dönemde henüz yeni yeni çıkış yolları arayan feminist sanatçılara ve yazarlara esin kaynağı olan Görme Biçimleri, günümüzde halen okuyarak ilham aldığımız gelecek odaklı bir bakış açısına sahiptir.

Öğrencilerimizle birlikte her yıl tekrar okuyarak ilk günkü kadar anlamlı bulduğumuz Görme Biçimleri kitabının, uluslararası alanda faaliyet gösteren profesyonel sanatçılara ve sanatçı adaylarına ilham olabileceği ve bugünün yeni üretim biçimleri ile yarının sanatına kalıcı eserlere dönüşeceği düşüncesinden yola çıkarak, değerli çalışmalarınızı sergilemekten onur duyacağız.