Maltepe Üniversitesi | 14 Kural ve Önlemler
Maltepe Üniversitesi COVID-19

14 Kural ve Önlemler

COVID-19 küresel salgını ciddi bir halk sağlığı acili olarak ortaya çıkmış ve yanıt verilmesi gereken bir sürecin başlatılmasına neden olmuştur. 11 Mart 2020 tarihi itibarıyla da Dünya Sağlık Örgütü bu olayı Uluslararası Sağlık Tüzüğü’ne istinaden halk sağlığı acili olarak ilan etmiştir. Bu süreç, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Sağlık Bakanlığı tarafından yakından takip edilmektedir.

• COVID-19 küresel salgınına yanıt vermek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen müdahalelerden biri de kitlesel COVID-19 aşılamasıdır.
  • Türkiye’de COVID-19 aşılaması Sağlık Bakanlığı tarafından CoronaVac aşısına acil kullanım onayı verilmesinin ardından 14 Ocak 2021’de başlamıştır.
  • Hastalığa maruz kalma, hastalığı ağır geçirme ve bulaştırma riskleri ile hastalığın toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki olumsuz etkisi değerlendirilerek COVID-19 aşısı uygulanacak gruplar belirlenmiş olup bu gruplara sırasıyla uygulanmaktadır.
  • Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) için de geçerlidir. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Sizi ve Türkiye’yi Koronavirüs riskinden koruyacak 14 Kural” ile bu temel ilkeleri izleyebilirsiniz.