Maltepe Üniversitesi | Duyuru: YÖK Duyurusu "25 Küresel Salgınla Mücadelede Üniversitelerimiz Önemli Rol Üstleniyor (23.04.2020)"
Maltepe Üniversitesi COVID-19

KÜRESEL SALGINLA MÜCADELEDE ÜNİVERSİTELERİMİZ ÖNEMLİ ROL ÜSTLENİYOR

Yeni koronavirüs küresel salgınıyla mücadelede kapsamında üniversitelerimizin araştırma merkezleri ile hastanelerimiz önemli görevler üstlendiler. Üniversitelerimize bağlı olan tıp fakültesi hastaneleri, bir yandan tıp ve sağlık eğitimini dijital teknolojileri kullanarak uzaktan eğitim yöntemleriyle sürdürürlerken diğer yandan sağlık hizmet sunumunda da çok önemli ve özellikli tedavilere imza atıyorlar.

Salgının başlangıcından bugüne kadar 44 üniversite hastanesinde; PCR testleri yapılarak koronavirüs şüphesiyle 37.296 (yaklaşık 40 bin) hasta muayene edilmiş, bunlardan 7.238i serviste 1.783’ü de yoğun bakımda yatırılarak tedavi edilmiştir. Bu hastalarımızdan 7.011i şifaya kavuşmuştur. Ayrıca bütün üniversite hastanelerinde plazmaferez tedavi kapasitesi mevcut olup bazılarında plazmaferez tedavileri yapılmaya başlanmıştır.

Salgınla mücadelede 13.126 öğretim elemanı doktor, 11.461 hemşire, 3.473 teknisyen/tekniker ve 5.852 hasta bakıcı olmak üzere 33.912 sağlık çalışanı fedakârca görev yapmaya devam etmektedir.

Üniversitelerimizde yoğun bakım, servis ve ameliyathanelerde ihtiyaç halinde koronavirüs hastaları için kullanılmak üzere yeteri kadar (yaklaşık 5.000 adet) solunum cihazı (ventilatör) mevcuttur.

Tıbbi malzemelerin üretimi hızlandırılarak 1 milyonun üzerinde maske üretildi

Üniversite hastaneleri bulunan üniversitelerimizde salgın süreci ile birlikte tıbbi malzeme üretimi de hızlandı. 15 Nisan 2020 tarihinden itibaren “1.041.800 maske, 34.365 siperlikli maske, 25.200 koruyucu önlük, 10.035 litre sıvı el dezenfektanı, 2.200 litre ortam dezenfektanı üretimi” yapıldı. “Koruyucu Entübasyon Kabini, Koruyucu tozluk, Numune Alma Kabini, Koruyucu Transport Sedyesi, Fiberoptik video laringoskop” gibi çeşitli tıbbi malzemenin üretimi de devam ediyor.

Üretilen bu tıbbi malzemeler hem üniversitelerimizin kendi ihtiyaçları için kullanılmakta hem de üniversitemizin bulunduğu ildeki başta diğer sağlık kuruluşları olmak üzere çeşitli kurumların ihtiyacı için kullanılmaktadır.

Salgın sürecinde üniversite hastanelerimiz, koronavirüs hastalarının yanı sıra acil hastalar ile, onkolojik tedavi gören kanser hastaları ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın da tedavilerini gerçekleştirmektedirler.

Öte yandan üniversitelerimiz, araştırma merkezleri ve değerli araştırma ekipleriyle koronavirüs hastalığının tedavisinde kullanılacak “ilaç” ve bağışıklık için “aşı” geliştirme çalışmalarını da aralıksız sürdürmektedirler.

Cumhurbaşkanlığımızın kadro tahsisi üniversite hastanelerimizin "gücüne güç" katacak

Bilindiği üzere Kovid-19 küresel salgını sürecindeki başarıları Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından da yakından takip edilen üniversite hastanelerimize Cumhurbaşkanlığımız tarafından 5814 Hemşire, 1130 Sağlık Teknikeri, 295 Röntgen Teknisyeni, 247 Laborant, 219 Ebe, 129 Fizyoterapist, 118 Eczacı, 101 Diyetisyen, 89 Psikolog, 87 Biyolog ve çeşitli unvanlarda 406 adet olmak üzere toplam “8635 sözleşmeli personel” kadrosu ihdas edilmiştir.

Ayrıca 5865 adet çeşitli unvanlarda sürekli işçi kadrosunun ihdası ile birlikte “toplam 14.500" adet personel, salgın sürecinde üniversite hastanelerimizin "gücüne güç" katacaktır.

Her zaman olduğu gibi, Kovid-19 salgınıyla mücadelede de yükseköğretim camiasından desteğini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza bu çok önemli kadro ihdasından dolayı tekrar teşekkür ederiz.

Üniversite hastanelerimiz "hem bilimin hem hizmet sunumunun buluştuğu" yükseköğretim sistemimizin en önemli bileşenlerindendir.

Sayın Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde “tedbir kurallarına uyarak el birliği içerisinde” bu süreci atlatacağımıza inancımız tamdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.