Mezunlarla İletişim ve Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi (MİKAM) | Özgeçmiş
Mezunlarla İletişim ve Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi (MİKAM)

Özgeçmiş

Paylaş

Sevgili arkadaşlar, internet sitelerinde ön yazı ve özgeçmiş hazırlama konusunda çeşitli örneklere ve detaylı, açıklayıcı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Aşağıda yer alan bilgiler, şablonlar sizler için öneri niteliğinde olup,  merkezimizce derlenmiştir.  

Unutmayın ki her bireyin tek ve özgün olması gibi, ona ait özgeçmişin de farklılaştığı bir gerçektir. Bazen farklı şirketlere, kurumlara daha farklı, orijinal özgeçmiş formatları hazırlamak mümkün ve dikkat çekici olabilecektir.

Ön yazınızda belirttiğiniz ve özgeçmişinizde yer alan tüm bilgilere hakim, tereddütsüz ve kendinden emin yapacağınız her görüşme, olumlu sonuçlasın ya da sonuçlanmasın, sizler için öğretici ve eksiklerinizi görüp telafi edeceğiniz, güçlü alanlarınızın farkına varıp onları daha fazla ortaya koyacağınız bir gelişim süreci olacaktır.

Sizler başvurunuzun niteliği ışığında ön yazı ve özgeçmiş formatınıza karar verirken, sizlere dilediğiniz zaman destek olmak, rehberlik etmek isteriz. Bitirmeden önce bir özetle sizlere fikir vermek istiyoruz:

Yeni mezun bir adayın özgeçmişi:

  1. A4 formatında, düz, beyaz kağıda ve birden fazla sayfa olması halinde tek yüzü kullanılacak şekilde ve dikey yönlendirme sayfa düzeninde hazırlanmalıdır.
  2. Özgeçmişte, farklı yaklaşımlar olmakla birlikte, genelde fotoğraf olması talep edilmekte ve koyulacak fotoğrafın resmi, net, fonu tek renk; vesikalık ve benzeri olmasına dikkat edilmelidir.
  3. Özgeçmişte yer alan “Amaç”, “Kariyer Hedefi” ve benzeri bölümlerde başvurulan pozisyon ve hatta kurum için uygunluğunuzu anlatan, kişisel güçlü yönlerinizden de bahsettiğiniz bir paragraf yazmak uygun olacaktır. Bu alanda kısa, net ifadeler tercih edilirse, özgeçmişin okunurluğu daha yüksek olacaktır.
  4. Bu metinleri birinci tekil şahıs (…yapmaktayım, yapıyorum vb.) yazmak daha doğru olacaktır.
  5. Özgeçmişin tamamında kullanılan dilin imla kurallarına dikkat edilmelidir.
  6. Bölümler halinde yazılacak olan özgeçmişte şekil bütünlüğüne özen göstermek gerekir. Örneğin, ilk başlığın tamamı büyük harf ve kalın karakterle yazılması halinde, takip eden tüm başlıkların da aynı şekilde düzenlenmesi uygun olur.
  7. Özgeçmiş için kullanılacak yazı tipi seçiminde “Times New Roman”, “Calibri” ya da “Arial” önerilmekte ve yazı tipi boyutu da 11 ya da 12 punto olarak tercih edilmektedir.
  8. Farklı tarihleri içeren sıralamalar yapılırken, en güncel olandan daha eski olana doğru, ters kronolojik bir sıralama yapılması doğru olacaktır.

Sevdiğiniz işi yapacağınız ya da işinizi severek yapacağınız, aydınlık bir geleceğin ilk adımları için heyecanınızı paylaşıyoruz.

MİKAM Ekibi 

ekibinden "Kronolojik CV nedir? Nasıl Hazırlanır?" 

 ekibinden "Yeni Mezun CV Hazırlama İpuçları"

 

Ön yazı nedir?

Özgeçmişiniz, gerçekleri ifade eder, ancak ön yazınız daha kişisel olmalıdır. Bu metin, sizi işe alabilecek olan kişiye kendinizi tanıtmanızın ilk adımı olacaktır ve bu nedenle amacınız, kendinizi mümkün olduğunca hatırlanmaya değer kılmaktır.

Bunun anlamı, başvurduğunuz her iş için ayrı bir ön yazı yazmanız gerektiğidir ve bunun için önceden belirlenmiş, belirli bir şablon bulunmamaktadır. Ayrıca ön yazınızın formatı, başvurduğunuz kuruma ve sektöre uygun olmalı, görsel olarak doğru düzenlenmeli ve aktarmak istediğiniz bilgileri uygun sırada iletebilmelidir.

Ön yazı nasıl yazılır?

Ön yazınızın amacı, iş görüşmesi sırasında kendinizi hatırlanmaya değer ve kişisel bir şekilde tanıtmanızı sağlamaktır.

 

İyi hazırladığınız bir ön yazı, okuyucuya özgeçmişinizdeki bilgileri daha detaylı aktarma imkanı verir. Bu arada kariyerinizdeki veya hayatınızdaki başarılardan bahsetme şansınız da olabilir.

Ön yazınızı yazmaya başlamadan önce yapılması gereken, başvurduğunuz işe uygun olarak içeriği önceden planlamaktır.

Bu kılavuzda, doğru yazılmış bir ön yazının önemli noktaları, ön yazınızda bulunması gerekenler ve bulunmaması gerekenler anlatılacaktır.

Doğru ön yazı şu özellikleri içerir:

  1. Hatırlanmaya değer bir giriş
  2. Kendinizi tanıtmaya yönelik özgün ve organize örnekler
  3. Eyleme dönük az ama öz bir sonuç

Başarılı bir ön yazı, başvurduğunuz iş için doğru kişi olduğunuzu kanıtlayan kişisel yeteneklerinizi aktarma şansı verir.

Ön yazınız neleri içermelidir?

Tüm hayatınızı ve kariyerinizi bir ön yazıya sığdırmanız elbette mümkün değildir.

Kendiniz ile ilgili net bir fikir vermelisiniz. Ayrıca kuruma nasıl değer katacağınızı anlatmalısınız.

Ön yazıda bulunması gereken en önemli üç konu şunlardır:

  1. Adayın iş tecrübesinin işin gerektirdiği şartlara uygunluğu
  2. Adayın yeteneklerinin işin gerektirdiği şartlara uygunluğu
  3. Adayın başvurduğu kurumda çalışmak istemesinin sebebi

Ön yazınızda yukarıda belirtilen bilgiler bulunmalı ve okuyucuyu başvurduğunuz iş için doğru kişi olduğunuza ikna edebilmelidir.

Bu nedenle, işin gerektirdiği şartlar, ön yazınızın içeriğini belirlemelidir.

Bu noktada aşağıdaki başlıkları uygulayabilirsiniz:

  • Problemleri nasıl çözdüğünüzü gösterin

Ancak kendinizi salt bir problem çözücü olarak anlatmanız yaralı olmayacaktır. Daha net olmalısınız. Daha önce çözdüğünüz belirli bir problemi nasıl çözdüğünüzü ve bu problemi çözerken yeteneklerinizi nasıl kullandığınızı detaylı şekilde anlatın. 

  • Uygun bir dil kullanın

Kendinizi olduğunuz gibi ifade edin, ancak başvurduğunuz kuruma uygun bir dil de kullanmalısınız.

Söz konusu kurum hakkında araştırma yapmak ve buna uygun dil kullanmak, ki bu durum çok farklılık gösterebilir, dikkate almanız gereken bir noktadır.

  • Kendi hikayenizi anlatın

Kendi hayat ve kariyer hikayelerinizden bahsetmeniz yeteneklerinizi göstermeniz ve kişiliğiniz ile iş yapma tarzınıza dair bilgiler vermesi açısından önemli olacaktır.

Doğru hikayeleri anlatırken daima başvurduğunuz işin tanımına uygun şartları göz önüne alın.   

Buna ek olarak internet üzerinden kurum ve kurum kültürü hakkında bilgi edinmek çok yararlı olacaktır.

  • Dürüstlük, tek hareket tarzınız olmalıdır

Ön yazınızda dürüst davranmamak, sizin yararınıza olmayacaktır. Sahip olmadığınız bir yeteneğe sahip olduğunuzu söylemeniz veya ima etmeniz, daha sonra mülakat veya iş sırasında sorun yaratabilir.

  • Diğer herkesten farklı olun

İnsan Kaynakları çalışanları, genelde hep benzer ön yazıları tekrar tekrar okuyorlar. Biraz daha farklı sözcük seçimi diğer adaylar arasından öne çıkmanızı sağlayacaktır. Diğerlerinden farklı bu seçim, en azından ortalama adayın yapabileceğinden fazlasını düşündüğünüzü gösterecektir.

  • Eyleme dönük bir çağrı ile bitirin

Sizinle temas kurmalarına neden olacak bir sebep ile yazıyı bitirin. Ancak bu noktada nezaket sınırlarını aşmadan nazik ve açık uçlu bir eylem çağrısı yapın. Örneğin, daha fazla bilgi paylaşımı yapabileceğinizi ve onlarla konuşmaktan memnun olacağınızı belirtin. Kurumlarında neden çalışmak istediğinizi açık, net, somut katkılarınızdan bahsederek belirtin.

  • İmla hatası yapmayın

İmla hatalarına karşı ön yazınızı okuyun, ayrıca arkadaşlarınıza ve ailenize okutun.

Bunların dışında ön yazınız size özel olmalı ve sizi yansıtmalıdır. Sizi bir birey olarak anlatabilmelidir. Söz konusu iş ilanıyla doğrudan ilgili deneyim ve yeteneklerinizi mutlaka içermelidir. Bu ifadeler, birbirine zıt görünebilir, ancak başarılı bir ön yazı için eşit derecede öneme sahiptir.

Ön yazınız neleri içermemelidir?

İnsan Kaynakları çalışanları, binlerce ön yazı ve özgeçmiş okumaktadır, bu nedenle aşağıda belirtilen hataları yapmamaya özen gösterin:

  • Klişelerden kaçının

Sürekli kullanılan ve tekrarlayan ifadeler kullanmamaya dikkat edin. Bu durum, işi alma şansınızı azaltmayacağı gibi işi almanızı da sağlamayacaktır. Örneğin ideal bir çalışan olduğunuzu belirtmeyin, zira bunu herkes zaten söylüyor. Tabii ki herkes, işi istediği için, kendisinin ideal çalışan olduğunu düşünür ama bunu, bu sözcüklerle dile getirmeyin.

  • Asla konu ile ilgisiz bilgi vermeyin

Bu gibi bilgiler, kafa karıştırıcı ve sıkıcı olabilir. Önemli noktaların gözden kaçmasına neden olabilir.

Bir de niyet mektubu yazmanız gerekirse ya da bir "essay"; şuraya göz atabilrisiniz: STUDENTIAL veya STATEMENTOFPURPOSE