Mimarlık ve Tasarım Fakültesi | Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden “Uluslararası Üsküdar’da Mimar Sinan’ı Anmak Yarışması”nda “Eşdeğer 1.Ödül”

Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden “Uluslararası Üsküdar’da Mimar Sinan’ı Anmak Yarışması”nda “Eşdeğer 1.Ödül”

07/06/2021

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İngilizce Mimarlık Bölümü öğretim elemanları Doç. Dr. Jülide Alp ve Dr. Öğr. Üys. Aliye Ceren Onur meslektaşlarıyla (Yks. Şehir Plancısı İbrahim Alp, Mimarlık Tarihi uzmanı-Mimar Arzu Özsavaşçı ve İngilizce Mimarlık Bölümü mezunlarımızdan Sena Miray Karakaş) birlikte Uluslararası Üsküdar’da Mimar Sinan’ı Anmak Yarışması”nda “Eşdeğer 1.Ödül”ü kazanmıştır. Doç. Dr. Jülide Alp, Dr. Öğr. Üys. Aliye Ceren Onur ve mezunumuz Mimar Sena Miray Karakaş’ı kutlar, başarılarının devamını dileriz.

 

Proje Konusu/Yarışmayı Açan Kurum:

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından açılan “Uluslararası Üsküdar’da Mimar Sinan’ı Anmak Yarışması” alanı, İstanbul İli, Üsküdar ilçesinde; Şemsi Ahmet Paşa Camisi, Mihrimah Sultan İskele Camisi ve bugün Mimar Sinan Çarşısı diye anılan Sinan hamamının tanımladığı “Sinan Üçgeni” ve yakın çevresinde özel mülkiyete konu olmayan alanlardan oluşmaktadır. Yarışmanın konusu bu alan içinde Mimar Sinan’ı anmak için yapılacak tasarımdır.

 

Proje Genel Konsept/Yaklaşım:

“Sinan Rotası-Sanat İstasyonu-Üsküdar Yansımaları-Farkındalık Kadrajları” başlıkları üzerinden üretilen projenin temel motivasyonu; bir yandan kayıp, tüketilmiş bir yer olarak Üsküdar meydanının fizik-mekan organizasyonunu sınırlı, sürdürülebilir müdahaleler ile onarmak ve restore etmek, öte yandan her zaman bulundukları yapılı çevre ile birlikte anılan, onları tanımlayan, dönüştüren Mimar Sinan’ın eserlerinin farkındalığını arttırarak, içinde bulundukları kamusal mekan üzerinden iade-i itibarını sağlamaktır.

Mimar Sinan’ı anmak için tasarlamak ağır yük!... O’nu anmak için üretmek yerine, anısını yaşatmak için üretmek ve dahası tüketmemek tek makul, kabul edilebilir çaba olabilir belki de…

Üsküdar’dan başlatılan bu duyarlılık ve hassasiyetin, Sinan’ın elinin değdiği tüm coğrafyalara yayılması, uyarlanması umuduyla…

“Eserini yaşat ki Mimar Sinan yaşasın”…

 

 

Sunumu görmek için tıklayınız.

Düşüncede Özgür, Eğitimde Çağdaş, Bilimde Evrensel