Çocuklarla Birlikte Projesi (2010-2011) | Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ)
SOKAKTA YAŞAYAN ve ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Maltepe Üniversitesi / SOYAC

Çocuklarla Birlikte Projesi (2010-2011)

Paylaş

Yrd. Doç Dr. Özden Bademci SOYAÇ Müdürü ve Maltepe Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü öğretim üyesi

 

Projenin Yürütücüleri:

Yrd. Doç Dr. Özden Bademci, SOYAÇ Müdürü ve Maltepe Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü öğretim üyesi

Yrd. Doç Dr. Figen KARADAYI Maltepe Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü öğretim üyesi

Yrd. Doç Dr. Ilgın GOKLER DANIŞMAN Maltepe Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü öğretim üyesi

 

“Çocuklarla Birlikte Projesi” Ekim 2010-Haziran 2011 tarihleri arasında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun (SHÇEK) sokakta yaşayan çocuklara hizmet veren 4 kuruluşunda Maltepe Üniversitesi’nden 25 öğrenci ve 4 Psikoloji Bölümü öğretim üyesi ile gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında Florya Çocuk ve Gençlik Merkezi’ne (ÇOGEM) 5, Ağaçlı ÇOGEM’e 11, Ayvansaray ÇOGEM’e 5 ve Kartal Gözlemevi’ne 4 öğrenci, sınav dönemi ve yarıyıl tatili dışındaki zamanlarda, haftada bir gün olmak üzere cuma günleri düzenli olarak gitmişlerdir. Öğrenciler kuruluşlara gitmedikleri yarıyıl tatilinde ise çocuklara mektup göndererek ilişkinin sürekliliğini sağlamaya çalışmışlardır. Her bir kuruluş için gönüllü öğrenci sayısı SHÇEK İl Müdür Yardımcısı Sayın Nesim TANGLAY başkanlığında ilgili kuruluşların müdürleri ile İstanbul İl Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda kuruluş müdürleri tarafından belirlenmiştir. Projeye katılmak isteyen öğrenciler, projeye başlamadan önce Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın verdiği sivil toplum, proje ve gönüllülük gibi temel kavramlar hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan ve gönüllülerin bu kavramlar ve ortak yaratıcı fikirler çerçevesinde buluşturulmalarını hedefleyen Anahtar Eğitimlerini’ almışlardır. Projenin gönüllüleri bu eğitimi alan öğrenciler arasından birebir yapılan görüşmelerle belirlenmiştir.

 

Gönüllüler haftada bir düzenli olarak aldıkları süpervizyonun yanı sıra proje boyunca konunun uzmanları tarafından verilen eğitimlerle desteklenmişlerdir. Gönüllülerin aldıkları eğitimlerdenbazıları şöyledir: Jale Kerimol’dan “Madde Bağımlılığı ve Sokakta Yaşayan Çocuklar”, Yrd. Doç. Dr. Ilgın Gökler Danışman’dan “Travma”, Prof. Dr. Uğur Tekin’den “Çocuk ve Suç” eğitimlerini almışlar, Uzm Sosyolog Özgür AKTÜKÜN ve Yusuf Ahmet KULCA deneyim aktarımında bulunmuşlardır. Proje Kapsamında 3 Mayıs ve 6 Mayıs 2011 tarihlerinde çocuklar iki ayrı grup halinde üniversiteye davet edilerek iki ayrı “Çocuklarla Birlikte Partisi” düzenlenmiştir.

 

Proje Kapsamında Yapılan Bilimsel Çalışmalar

  • Konunun uzmanı akademisyenler ve uygulamacılar tarından çeşitli eğitimler verilmiştir.
  • Bu projenin sonunda projede görev alan öğrenciler 4-5 Nisan 2011 tarihlerinde düzenlenen II. Sosyal Duyarlılık Çalışmaları Öğrenci Sempozyumunda projede edindikleri deneyimi kuramsal alt yapıyı da vererek de tüm ilgilerle paylaşmışlardır.
  • II. Sosyal Duyarlılık Çalışmaları Öğrenci Sempozyumunda yapılan sunumlarının tam metinlerinden oluşan sempozyum kitabı hazırlıklarına başlanmıştır.
  • Yukarıda özetine yer verilen projenin değerlendirilmesi çalışmalarının bilimsel yayına dönüştürülmesi için çalışmalara başlanmıştır.