Spor ile Psikososyal Destek Projesi | Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ)
SOKAKTA YAŞAYAN ve ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Maltepe Üniversitesi / SOYAC

Spor ile Psikososyal Destek Projesi

Paylaş

Bağımlılıkla Mücadelede Spor İle Psikososyal Gelişim Modeli: "Maltepe Bağımsız Gençler Birliği" Projesi: Maltepe Üniversitesi ve Maltepe Kaymakamlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü uyarınca İstanbul Valiliği’ne bağlı İstanbul Çocukları Vakfı desteğiyle başlanmıştır. Proje kapsamında Maltepe İlçesi’ndeki 10 farklı ortaokuldan seçilen 40 çocuk ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yüzme, okçuluk, güreş ve tenis spor dallarında eğitim almaya başlamışlardır. Çocuklara, Maltepe Üniversitesi’nin yanı sıra Kadir Has, Koç, Yeditepe, Bilgi üniversitelerinin lisans ve lisansüstü programlarına devam eden psikoloji bölümü öğrencileri tarafından psikososyal destek verilmiştir. Psikoloji Bölümü öğretim üyeleri, öğrencilere alanda danışmanlık ve süpervizyon desteği vererek kurumlar arası koordinasyonu sağlamışlardır. Proje kapsamında ayrıca antrenörler ile çalışılmış, çocukların takibi birlikte gerçekleştirilmiştir. Projenin çocuklar üzerine etkileri karma araştırma yöntemi (eylem araştırması, deneysel yöntem) ile değerlendirilmiştir. Değerlendirme araştırması 2019-2020 akademik yılında tamamlanmıştır.

 

Projede alfabetik sırayla aşağıdaki öğretim elemanları görev almıştır.

Doç. Dr. Figen Karadayı, Psikoloji Bölümü

Doç. Dr. Özden Bademci, Psikoloji Bölümü

 

Maltepe Kaymakamlığı’nın koordinatörlüğünde SOYAÇ işbirliğiyle yürütülen Maltepe Gençlerbirliği Projesinin dönem sonu veli toplantısı 16 Mayıs 2019 tarihinde Doç. Dr. Özden Bademci, Doç. Dr. Figen Karadayı, Maltepe Üniversitesi öğrencileri, Maltepe İlçe Gençlik ve Spor  Müdürü Serkan Sağbili, antrenörler, spor kulübünün öğrencileri ve velilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Maltepe Gençlerbirliği Spor Kulübü’nün tenis, yüzme, güreş ve okçuluk branşlarında eğitimlere devam eden öğrencilere projedeki çalışmalarından dolayı başarı belgesi ve  ödülleri Maltepe Kaymakamı Meftun Dallı ve Maltepe Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından takdim edilmiştir.

 

Stres, Psikolojik Dayanıklılık ve Spor Motivasyonu

İstanbul Çocukları Vakfı tarafından desteklenen, Maltepe Kaymakamlığı'nın koordinatörlüğünde Maltepe Üniversitesi Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar Araştırma Merkezi (SOYAÇ), Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Maltepe İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor İstanbul Genel Müdürlüğü ortaklığında yürütülen 'Maltepe Gençler Birliği Spor Kulübü' projesi" kapsamında yapılan  konferans, 29 Kasım Perşembe günü,  Maltepe Spor Kompleksi’nde saat 13.00’de gerçekleştirilmiştir.

Uzman Spor Psikoloğu Umut Doğan tarafından verilecek olan konferansta aşağıdaki konular ele alınmıştır:

Spor motivasyonunu arttırmanın yolları nelerdir?
Stresle nasıl daha iyi başa çıkabiliriz?     
Psikolojik dayanıklılık geliştirilebilir mi?
 

Konuşmacı Hakkında:

Uzman Spor Psikoloğu Umut Doğan, halen doktora eğitimini Avustralya Spor Enstitüsü ve Kanberra Üniversitesi’nde sürdürmektedir. Yüksek lisans eğitimini Finlandiya’nın Jyväskylä Üniversitesi ve Almanya’nın Leipzig Üniversitesi’nde Spor ve Egzersiz Psikolojisi üzerine tamamlamıştır. Bunun öncesinde, Hollanda’nın Leiden Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji yüksek lisansı yapmış, lisans eğitimini ise Bilkent Üniversitesi’nde Psikoloji bölümünde almıştır.

Umut Doğan’ın doktora araştırmasının konusu: sporda kullanılan psikolojik stratejilerdir. Sporda kullanılan psikolojik stratejilerin etkinliğini ölçmeye ve arttırmaya yarayan yeni bir yöntem ve profil geliştirmiştir. Bu kapsamda, söz konusu profilin geçerli ve güvenilir bir yöntem olup olmadığını test etmektedir. İlgilendiği diğer araştırma konularıysa farkındalık temelli uygulamalar, egzersiz bağımlılığı ve psikolojik dayanıklılıktır. 

  

Sandy Kasar Ben - Çocuk ve Oyun Eğitimi

Çocuk ve Oyun Eğitimi

Spor ile psikososyal destek projesi kapsamında 5 Aralık günü, Uzman Psikolog Sandy Kasar Ben, çocuklarla çalışırken kullanılabilecek oyunlar hakkında bir eğitim vermiştir. Oyun ve çocuğun hayatındaki oyunun önemi; bu oyunların görünen ve görünenin ardındaki anlamları tartışılmıştır. Oyun örnekleri katılımcılar arasında uygulanmış ve eğitimi alan katılımcıların bu oyunlarda neler deneyimledikleri üzerinde durulmuştur.

 

Spor ile Psikososyal Destek Projesi Dönem Sonu Veli Toplantısı

Maltepe Kaymakamlığı’nın koordinatörlüğünde SOYAÇ işbirliğiyle yürütülen Spor ile Psikososyal Destek  Projesinin dönem sonu veli toplantısı SOYAÇ Müdürü Doç. Dr. Özden Bademci, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen Karadayı, Maltepe Üniversitesi öğrencileri, Maltepe İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Serkan Sağbili, antrenörler, spor kulübünün öğrencileri ve velilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Maltepe Gençlerbirliği'nin tenis, yüzme, güreş ve okçuluk branşlarında eğitimlere devam eden öğrencilere projedeki çalışmalarından dolayı başarı belgesi ve ödülleri Maltepe Kaymakamı Meftun Dallı ve Maltepe Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından takdim edilmiştir. Proje ortağı Maltepe Üniversitesi Psikoloji bölümü öğrencisi akran danışmanları, Maltepe Gençlerbirliği projesi öğrenci ve velileriyle toplantı sonunda bir araya gelmişlerdir.