Maltepe Üniversitesi | Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Erkan Özdilek Hocamız Hollanda da Programa Katılacak

AURA/ CONTEMPORARY TURKISH ART

Yaşadığımız çağ, insanın kendisini,  her dönemden daha fazla sorguladığı ve yaşam alanını zenginleştirmek için büyük bir uğraş içinde olduğu bir çağ. Bilgi toplumu günümüzde her türlü gelişmeye karşın henüz toplumlararası uzlaşmayı sağlayamadı. Özgün, derin kültür tarihiyle dünyada kendilerini var eden toplumlar, bitmeyen güç savaşının arasına sıkışmış, kendi kültürlerinin sunduğu zenginliğini yaşamaktan uzak bırakılmışlardır.  Böylesi karamsar atmosferi bir güneş doğumu gibi delen, yeni bakış ve umutlar eken neredeyse tekbir alan kaldı;  Sanat ve Kültür. Bu iki alan günümüzde barış, dostluğun simgesi olarak hümanist bir manifestoyu içinde taşıyarak, günümüzde geçmiş dönemlerden daha fazla misyon biçti kendisine. Global bilgi ağı ve onun eseri olan global göz,   dünyanın tüm kültürün polenlerini görünür kıldı. İnsan hamurunun iç dünyasına ait arıtılmış her şey günümüz sanatının malzemesi haline geldi. Çağdaş sanat,  bugün tüm uygarlıkların günümüze getirdikleri bu zengin malzemeden besleniyor.  Kendine ait olan herşeyin içinde, bir anlamda herkese ait olan şey var. Yerel bir malzeme, diğer coğrafyaların sunduğu bağlayıcılarla bağlanıp bize ait bir değere dönüşüyor. Yaşamı anlamlı kılan iksirlerin kaynağını artık sanat temsil ediyor.

Den Haag şehrinde bulunan Pulchri Sanat Merkezi’nde açılan, 18 Çağdaş Türk sanatçısının eserlerinden oluşan “Aura/Contemporary Turkish Art” Sergisi, kültürlerarası etkileşimin günümüzdeki bir temsili niteliğinde. Bu sergi, tarihi 17.yüzyıla dayanan Türk-Hollanda kültür ilişkilerine bir ivme kazandırma misyonunu üstleniyor ve sanat yarattığı ‘Aura’ üzerinden n dünyaya bakan, dünyada barışı özleyen, toplumlar arasındaki zoraki sınırları kaldırarak kardeş toplum olmayı isteyen tüm hümanist duygulara bir armağan niteliği taşıyor.

Ahmet Özel
Küratör