Maltepe Üniversitesi | Maltepe Üniversitesi, Borofen ve Silisen Üreterek Katma Değeri Yüksek Yerli ve Milli Cihazların Üretilmesinde Ülkemizde İlk Adımı Attı

Dünyada borofen ve silisen üreterek deneysel araştırmalar yapan sadece birkaç üniversite mevcut. Borofen ve silisenin başlıca kullanım alanları, elektronik teknolojisi, enerji teknolojisi ve sensör teknolojisi. Borofen ve silisen kullanılarak, araç motorlarındaki atık ısıyı elektrik enerjisine dönüştürebilen termoelektrik jeneratör paneli üretmek; hızlı şarj olabilen ve yüksek enerji depolayabilen süperkapasitör ve batarya üretmek; yüksek hassasiyet ve hızlı algılama özelliğine sahip sensörler üretmek mümkün. Bu nedenle, borofen ve silisen günümüzün ve geleceğin süper nanomalzemeleri olarak adlandırılıyor.

Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesindeki “Sensör ve Enerji Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı”nda Prof. Dr. Nevin Taşaltın tarafından 2019 yılından bu yana çok tabakalı borofen ve 2021 yılından bu yana az tabakalı silisen üretiliyor. Üretilen borofen ve silisen kullanılarak hava kalitesini belirleyen kimyasal sensörler ve enerji depolayan süperkapasitörler üretiliyor. Ayrıca, borofenin ve silisenin E. Coli gibi bakterileri saniyeler içinde öldürdüğü ve antimikrobiyal solüsyon olarak da kullanılabileceği belirlendi. Bu konularda uluslararası patent başvuruları yapıldı, uluslararası dergilerde araştırmaların sonuçları yayımlandı. Borofenin ve silisenin elektronik, sensör ve enerji aygıtlarında kullanımına yönelik araştırmalar Üniversitemizde MaltepeTTOfisinin de desteğiyle hızla devam ediyor.

Saygılarımızla,
REKTÖRLÜK