Balkan Naci İslimyeli Anma Günü

Geçen yıl kaybettiğimiz değerli sanatçı Prof. Balkan Naci İslimyeli için Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği tarafından 14 Nisan 2023 tarihinde Piramid Sanat’ta anma günü düzenlendi. Oturum, Balkan Naci İslimyeli’nin “Hatırla” isimli 2017 sergisinin video gösterimiyle başladı.

Sanatçı ve akademisyen pek çok seveninin bir araya geldiği oturumda konuşmacıların dışında da söz isteyerek saygılarını ve sevgilerini paylaşmak isteyenler oldu. Online olarak oturuma katılan sanatçı Bedri Baykam’ın öğrencileri tarafından bu kadar çok sevilen ve piyasa çalkantılarından uzak kalarak kariyerini başarıyla sürdüren Balkan Naci İslimyeli’nin yapıtlarıyla sonsuza dek sanat dünyamıza ışık saçmaya devam edeceğine ve Dünya Sanat Gününde ondan daha güzel bir konu olamayacağına dair sözleri dikkat çekti.

Dinleyiciler arasında söz isteyenlerden sanatçı, akademisyen ve müzeci Süleyman Saim Tekcan ise Balkan Naci İslimyeli’nin IMOGA İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi’ndeki ölümsüzler köşesinde ayrı bir yeri olduğunu ve düşünce boyutları itibariyle kendisinin pek çok sanatçıdan farklı olduğunu dile getirdi. Profesör Tekcan, “Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni kurarken ilk düşündüğüm isim Balkan Naci oldu” dedi.

Dilbilimci Prof.Dr. Nedret Öztokat Kılıçeri ise sanatçının toplumsal süreçleri yansıtan eserlerinin zaman içerisindeki değişimini çeşitli örneklerle ve kendisiyle yaptığı söyleşiden alıntılarla sundu.

Çalışma arkadaşlarından Prof.Dr. Eva Şarlak, sanatçıyı “Kültür Kompozitörü” olarak nitelendirirken, sanatçı dostlarından Günseli Kato ise asaletinden ve felsefi yönünden bahsetti.

Prof. Balkan Naci İslimyeli 2003 ile 2005 yılları arasında, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümünde Bölüm Başkanı olarak görev yapmıştı.