Mezunlarla İletişim ve Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi (MİKAM) | İş Arama
Mezunlarla İletişim ve Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi (MİKAM)

İş Arama

Paylaş

Sevgili arkadaşlar, ön yazı ve özgeçmişinizi oluşturduktan sonra bunları doğru kanalları kullanarak, istediğiniz işe girmek için başvurularınızı yapmanız gerekiyor. Burada önemli olan staj ya da iş ararken geçecek süreyi verimli bir şekilde değerlendirmek olacaktır.

Öncelikli olarak hangi alanda, hangi işi yapmak istediğinizi belirlemeniz arama sürecinizi de şekillendirecektir. Ne istediğinizi bilirseniz, yönünüzü de daha sağlıklı belirleyebilirsiniz. Bununla birlikte unutmayın ki günümüzde şirketler yeni mezunların staj / yarı zamanlı çalışma deneyimine sahip olmasını bir avantaj olarak değerlendirmektedir. Staj yapmak, işi yerinde öğrenmekten daha fazlasıdır. Staj, iş yerindeki dinamiklerin işleyişi bakımından üniversite öğrencilerine fikir verebilmektedir. Staj sürecinin sonuna geldiğinizde şirket size birlikte tam zamanlı çalışmayı teklif edebilir. Neticede şirketler onların standartlarını bilen ve tanıdıkları bir adayla çalışmayı tercih ederler.

İş arama sürecinde:

  • İş arama siteleri, LinkedIn gibi profesyonel ağlar,
  • İnsan Kaynakları Seçme Yerleştirme, Danışmanlık Şirketleri, Özel İstihdam Büroları,
  • Okulun staj, iş duyuru sayfaları,
  • İlgilendiğiniz alanlarda çalışan eski mezunlar, tanıdıklarınız,
  • Daha önce staj yaptıysanız bu kurum(lar)daki tanıdığınız kişiler,
  • Çalışmak istediğiniz şirketlerin doğrudan İnsan Kaynakları departmanları

Sizlerin öncelikli başvuru kanalları olacaktır.

İş arama siteleri arasında;

  • Kariyer.net, Secretcv.com, yenibiris.com, toptalent.co, tr.indeed.com, eleman.net, en bilinen ve sık kullanılanlar arasında yer almaktadır.
  • LinkedIn.com en yaygın olarak kullanılan, en büyük profesyonel sosyal iletişim ağıdır. Siz de burada özgeçmiş bilgilerinizi kaydedip, ilgilendiğiniz kurumları takip edebilirsiniz. Ayrıca yine iş arama sürecinde hem bilgisiyle hem de ağındaki diğer kişilerle sizi buluşturabilmesi açısından tüm sektörlerden profesyonellerle bağlantıya geçebilirsiniz.
  • Yine iskur.gov.tr ulusal düzeyde iş arama için kullanılabilecek bir kaynaktır.  
  • Bunun yanı sıra yurt dışında bir iş imkanı için arayışınız varsa örneğin monster.com dikkat çekici bir site olarak karşımıza çıkar.
  • Akademik kadro ilanları için yok.gov.tr takip edeceğiniz adrestir.
  • Farklı, yenilikçi girişimler için örneğin startupjobs.istanbul gibi sitelere de ulaşmak mümkündür.

Sizler de çalışmak istediğiniz şirket, departman ve pozisyona göre daha özgül çalışan siteler araştırabilir ve buralarda özgeçmişinizi oluşturarak ve mevcutta kendi hazırladığınızı da ekleyerek bu eko-sistemin içinde yer alabilirsiniz. Bu sitelerde özgeçmişinizin güncel olması, kendi beklentinizle ilgili anahtar kelimeleri doğru girmiş olmanız, hem siz iş ararken fayda sağlayacak hem de insan kaynakları profesyonelleri aday havuzundan özgeçmiş tararken, sizin özgeçmişinizin öne çıkmasını kolaylaştıracaktır.

İnsan Kaynakları Seçme Yerleştirme, Danışmanlık şirketleri, genel adıyla Özel İstihdam Büroları da yine özgeçmişinizi paylaşabileceğiniz bir kanal olarak değerlendirilebilir. İstanbul başta olmak üzere bulunduğunuz illerde bu ve benzeri şirketlerin irtibat bilgilerine ulaşarak, iş arama sürecinize dahil edebilirsiniz. https://www.iskur.gov.tr/ozel-istihdam-burolari/acik-kapali-buro-listesi/  adresinde açık / faaliyeti devam eden kurumların bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz sitelerin yanı sıra merkezimizin sayfası da iş ilanlarından haberdar olmak için başvuracağınız önemli bir kaynaktır. Firmalarla yaptığımız iş birlikleri ve onların güncel duyurularına sayfamızda yer veriyoruz. MİKAM sayfası aracılığıyla Kariyer.net sitesine doğrudan ulaşmanız da mümkün olabilmektedir.

Unutmayın ki, bire bir ilişki içinde olduğunuz, sizi tanıyan kişiler sizlere uygun olabilecek kurum / görev konusunda da yardımcı olabilecek ve değerli yönlendirmeler yapabileceklerdir. Eski mezunlardan, çalışmak istediğiniz alanda çalışan tanıdığınız kişilerden hem fikir alabilir hem de iletişimde oldukları kurumlara özgeçmişinizin yönlendirilmesi konusunda desteklerini talep edebilirsiniz. Benzer şekilde daha önce yarı zamanlı çalıştığınız, staj yaptığınız, gönüllü olarak projelerine katıldığınız kurumlardaki yetkililer de iş arama sürecinizde formal yollarla haberdar edeceğiniz ve destek, yönlendirme isteyebileceğiniz kişiler olarak değerlendirilebilirler. Neticede sizin nasıl bir çalışan olduğunuz hakkında asıl onların bir fikri var ve bu sizi, diğer tanınmayan adaylar arasında bir adım daha öne çıkaran bir fırsat olabilir.

Son olarak, özellikle çalışmak istediğiniz şirketlere ilişkin bir liste hazırlayabilir, bu şirketlerin yukarıdaki tüm kanallardan ilanlarını, etkileşimlerini takip edebilir ve elbette doğrudan kendi sitelerinde yer alan insan kaynakları iletişim adreslerinden (e-mail, sosyal medya hesaplarından yaptıkları duyurulara, çağrılara dönüş vb.) onlara ön yazınızla birlikte, özgeçmişinizi gönderebilirsiniz. Eğitim aldığınız alana ilişkin sivil toplum kuruluşları da bu kapsamda düşünülebilir.

İş ararken, karşınıza çıkan ilanlarda istenilenlerle örtüşmeyen özellikleriniz varsa, örneğin Mühendislere yönelik bir ilansa ve sizin eğitiminiz bu alanda değilse, ilana kesinlikle başvurmamanız gerekmektedir.

İş arama süreci başta heyecan verici bir süreç olmakla birlikte, bazen endişe, panikleme, bazen kendine aşırı güven bazen de aşırı güvensizlik duygularını beraber getirebilir. Burada önemli olan staj ya da ilk iş deneyimi olsun, ne istediğini bilen, kendini doğru ifade eden bir birey olarak olumlu ya da olumsuz tüm süreçlerden alınması gereken dersleri almaktır. Her şeyi bildiğinizi düşünmek kadar hiçbir tecrübeniz olmadığı için asla aranmayacağınızı düşünmek de bu süreçte motivasyonu düşürecektir. Bu duygu tuzaklarına düşmeden sağlıkla takip ettiğiniz bir süreç olmasını dileriz.