ARAMA KURTARMA BİRLİĞİ | Buz Tutmuş Göl, Deniz ya da Nehre Düşmüş Kişinin Kurtarılması
ARAMA KURTARMA BİRLİĞİ

Buz Tutmuş Göl, Deniz ya da Nehre Düşmüş Kişinin Kurtarılması

Paylaş

Buz üzerinde yürüyerek, kişinin düştüğü yerin yanına kadar yaklaşılmamalıdır.
Karadan veya iskeleden yaklaşmak mümkün ise kurtarıcı, sopa uzatmalı ya da ipe bağlı can simidi atmalıdır. Mesafe uzaksa, sağlam buz üzerinde ipin yetişeceği uzaklığa kadar gitmeli, altına buzda kaymayacak türde tahta, kalas vb. koyup yatmalı, bu mesafeden ipe bağlı can simidini atmalı veya sopa uzatmalı ve kişiyi çekerek kurtarmalıdır.

Düşen kişi kıyıdan kurtarılacak kadar yakında değilse, 2-3 kişi, varsa altlarına buzda kaymayacak türden tahta, kalas vb. koyarak yatmalı ve birbirinin ayağından tutarak kişiye yaklaşmalı dır. En uçta olan kişi, uzun bir sopa uzatmalı, kurtarılacak kişi bunu tutmalı ve kişi çekilerek kurtarılmalıdır.

Ucunda ağır bir cisim (sağlam bir kum torbası vb.) bulunan uzun bir çamaşır ipi kıyıdan kurtarılacak kişiye fırlatılmalıdır. "Hayat ipi"ni tutan kişi çekilerek kurtarılmalıdır.

Ucunda kalın, eğilmeyen sivri çivi bulunan, sap kısmı tahta veya plâstik olan ve birbirine sap kısmından iple bağlı olan "Buz bizi" bulunan kişi, bunu kullanarak sağlam buz üzerinde kurtarılacak kişiye yaklaşmalı, yanında getirdiği ipi atmalı, bunu tutan kişi çekilerek kurtarılmalıdır.

Kurtaracak kimse yoksa düşen kişi, buz üzerindeki deliğin kıyı tarafını iki kolu ile basarak kırmalı ve kıyıya doğru ilerlemeli ve buz üstüne çıkmaya çalışmalıdır.

Tedbirli olup boynunun her iki yanında asılı olarak "Buz bizi" bulunduran ve düşen kişi, birdenbire gittiği yönün gerisine dönmelidir. Kıyı yönüne doğru buz bizlerini her iki eli ile aynı anda buza saplayarak vücudunu öne, sağlam buz üzerine doğru çekmelidir. Sonra aynı yöntem ile yüzükoyun yatmış olduğu buz üzerinde kayarak daha sağlam buz kısmına gelmelidir.

 

Kaybolma, mahsur kalma, yangın, trafik kazası gibi doğal insani ve teknolojik afetlerde insan unsuru ön planda olmak üzere hertürlü canlıyı tehlikeli ortamdan uzaklaştırmak ,

Kazaya uğrayan veya kaybolan kişiler için yapılan ihbara en kısa sürede değerlendirerek operasyona katılacak eğitimli ve sertifkalı profesyonel ekibin olay yerine gitmesini sağlayarak etkin arama kurtarma çalışmaları yapmak,

Gerk üyelerimiz gerek üyelerimiz dışındaki resmi özel kurum ve kuruluşlara İlk yardım, Afet bilgisi, Arama- kurtarma, doğa sporları, alternatif sporlar gibi hususlarda eğitim ve seminer vermek konusu ile ilgili tatbikat yapmak aynı amaçla kurulumuş olan yurt içi ve yurt dşındaki gereçek ve tüzel kişilere vakıf, dernek, kamu kurum ve kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak ve denışmanlık hizmeti vermek, Devlet birimlerine bu konularda yardımcı olmaktır.