İstanbul Marmara Eğitim Vakfı

Hakkımızda

Paylaş

“Şefkatle uzanan elleri, sevgi dolu yüreklerle buluşturmayı ve bu buluşmayı güçlendirerek, sürekli kılmayı kendisine görev edinmiş olan İMEV, daha aydınlık bir geleceğin ancak daha sağlıklı gençlerle mümkün olacağı savıyla yola çıkmıştır. Bu yolda amacı Atatürk İlkeleri ve İnkılaplarına bağlı Laik Cumhuriyetimize karşı sorumluluklarını bilen ve bunları davranış biçimi haline getiren bireyler yetiştirmektir.”
İyi bir gelecek ancak iyi eğitimli bir toplumla mümkün olabilir. Bu misyonla yola çıkan İstanbul Marmara Eğitim Vakfı (İMEV) Marmara Eğitim Köyü’nde bulunan Marmara Koleji ve Maltepe Üniversitesiyle birlikte yirmi yıldır “vakıf” kavramının gerçek anlamda hakkını veriyor, toplumumuza hizmet ediyor.

Toplumun temeli eğitim, eğitimin olmazsa olmazı ise değerlerdir. Yüzyıllardır bu topraklarda hoşgörü, dayanışma ve paylaşma ilkeleri üzerinde, bir arada yaşayan toplumumuzun geleneklerine dayalı değerlerini Vakfımız, geleceğe taşımakta kararlıdır. Bu değerlerle birlikte vakıf geleneğini sürdürmeye, toplumumuzun ihtiyaçlarına göre yenileyerek, tekrar düzenlemeye çalışan İMEV, bu ilke ve değerleri yeşerteceğimiz elverişli alanlar sunuyor.

Bu alanların kapıları herkese ve herkesle paylaşmaya açık. Özellikle ülkemizin geleceği olan gençlerimizle işbirliği imkânları üzerine yoğunlaşan İMEV, öğrenmeyi öğrenmenin önemine dikkat çekmek ve katkı sağlamak için birçok etkinlik düzenliyor ve  yapılan farklı etkinliklerde de paydaş olarak sorumluluk üstleniyor.

1996 yılında Hüseyin Şimşek tarafından kurulan İMEV, yirmi yılı aşkın süredir yürüttüğü çalışmalarla adından birçok alanda söz ettirmekte. Bu çalışmaların en önemli özelliği süreklilik ve yerleşiklik kazanmış olması.

Vakıf Başkanımız Hüseyin Şimşek, 1 Kasım 1996’da vakfımızın çalışmalarını bu misyonla başlattı. Hemen ardından 1997 yılında da en büyük hedeflerinden biri olan Maltepe Üniversitesini ülkemize kazandırdı.

“İMEV; vakıf olgusunun yüzlerce yıla dayanan geleneğini bugüne taşırken, diğer yandan Atamız’ın Cumhuriyetimizi emanet ettiği gençleri işbirliğine çağırmaktadır. Bu nedenle İMEV’in amaçlarından biri, gençlerle gençler için üretmek ve geleceğe daha güzel bir miras bırakmaktır.”

İMEV’in eğitim alanında gerçekleştirdiği proje ve etkinlikler arasında 2001 yılında başlattığı Yetişkin Okuma – Yazma Seferberliği halen ilk günkü heyecanla sürüyor. Bugüne kadar açılan kurslarla  15483 kursiyer okur-yazar belgesi ve 2314 kursiyer ilkokul diploması almaya hak kazandı. Kursiyerler daha çok 16–75 yaş arasındaki kadınlardan oluşuyor. Bu kurslarda okuma-yazma öğrenen gençlerden, Halk Eğitimlerin açık ilköğretim ve açık lise eğitimlerini tamamlayan ve hatta üniversiteye girenler de oluyor. Kursiyerlere istihdam yaratmak üzere seramik, çini, heykel ve el sanatları  kursları açarak, onların mesleki beceri ve eğitim programlarından yararlanmalarında olanak sağlanıyor.

Kursiyerlerimizle ilgili birkaç anıdan söz edersek, Hatice Gülsu 47 yaşında ve kendisi bir şehit annesi. Güneydoğu’da oğlunu şehit vermiş bir anne. Okuma-yazma Kurslarına geldiğinde bize “ Oğlumun kimliğini okuyamadım, mektuplarını okuyamadım. Her gün ziyaret ettiğim mezar taşını okuyamadım diye kursa geldim.” Demişti. 53 yaşındaki kursiyerimiz Sahure Barutçu ise “ Bizi cahil bırakan cehalete çok kızıyorum.”  diye isyan etmişti. İMEV’in Üniversitemizle, o zaman ki adıyla Fen-Edebiyat Fakültesi,  şimdiki adıyla İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesiyle yaptığı ilk işbirliği  “Felsefe Söyleşileri”. 2001’den beri süren söyleşiler, İstanbul’da felsefenin toplumla buluşması geleneğini başlattı, deyim yerindeyse “ateşledi” 2002’den bu yana da “Aile Okulu” yine Vakıf-Üniversitede işbirliğinin en anlamlı geleneği … İMEV 2001 ve 2002 yıllarında “ Felsefe Öğretmenleri  İçin Felsefe ve Psikoloji” eğitimlerine de destek verdi. Vakıf ve Üniversite “eğitim aşkı”nda bütünleşti âdeta.

İMEV, üniversitemiz bünyesindeki SOYAÇ Sokakta yaşayan  ve Çalışan Çocuklar İçin  Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışmalarına da destek verip, sokakta yaşayan okuma yazma bilmeyen çocuklara da eğitim vermeyi sürdürüyor.

İMEV İnsan ve Toplum Bilimleri paydaşlığıyla Kent Yaşamına Uyum Panelleri düzenleyerek göçle büyük kente gelen vatandaşların, eğitim ve kültür yoluyla kente uyumlarını destekliyor; çevre halkının eğitim düzeyini artırarak, yaşam kalitesini yükseltiyor.

Eğitim Fakültesi öğrencileri ile Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında çevremizdeki çevremizde ki ilköğretim okullarında ekonomik nedenlerden dolayı ücretli kurslara katılamayan öğrencilere Türkçe, Matematik, Geometri, İngilizce, Fen ve Sosyal Bilgiler derslerinden yetiştirme sınavlarına hazırlık kursları açıyor.

Sosyal Duyarlılık Çalışması kapsamında 4 Yaş Çocukları ve Anneleri ile Sosyal Beceri Eğitimi İMEV ve Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü öğrencileri ile okul öncesi eğitimi alamayan 4 yaş grubu çocuklara sosyal beceri eğitimi veriyor.

 “Toplumsal barışın çok önemli bir unsuru olan dayanışma, paylaşma, hoşgörü ve imecenin önemini kavramak ve bu değerleri hayata geçirmek insanca yaşamanın olmazsa olmazıdır. ”

Başarılı ancak sosyo-ekonomik yetersizliklerden dolayı eğitimini sürdüremeyen  veya doğal afetlerde ailesini kaybetmiş öğrencilere eğitim, konaklama, yemek ve ihtiyaç bursları veriyor, Sizde Bir Öğrencinin Geleceğine Umut Olun projesini yürütmek  ve projenin devamlılığını sağlamak için  çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Sağlık alanında projelerini Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi işbirliği ile gerçekleştiriyor ve özellikle yoksul yurttaşlarımızın yoğun olduğu yörelerde sağlık taramaları yapıyor, genel sağlık konularında bilgilendirme toplantılarıyla sorunlara çözümler arıyor. Hayat Kurtarmak Senin Kanında Var sloganıyla yılda iki defa kan bağışı ve ihtiyaçlara yönelik ,ağaç dikme, kitap, kırtasiye, oyuncak, giysi kampanyaları düzenliyor.
Marmara Koleji Radyo TV Gazetecilik Anadolu Meslek Lisesi öğrencileriyle, Yaşam Engellenemez projesini sürdürüyor, Tekerlekli Sandalye Kampanyası düzenliyor, her yıl gönüllü kişilere ilk yardım kursları açıyor, arama-kurtarma eğitimi veriyor; bilim günleri, imza günleri, eğitim kurultayları, spor etkinlikleri, sergiler, tiyatrolar ve kitap fuarları düzenleyerek, öğretmenlere, öğrencilere, ailelere her anlamda destek sağlıyor.

Vakfın Kurucusu Hüseyin Şimşek Vakfın kuruluş amacını şöyle ifade ediyor:
“ Elimizdeki olanakları ihtiyacı olanlara, hiçbir geri dönüş beklemeden paylaşmak, bu geleneği devamlı kılmak insanlık ödevi. Bu ödevi mesleğe dönüştürmüş olmayı ise bir şans olarak görüyorum.

İnsanoğlu var olduğu günden beri ölümsüzlüğü aramış, bu arayışı görebilmek için sanat eserlerine bakmak yeterli. Vakıfçılıkta bir başka ölümsüzlük biçimi; ancak bu biçimde isimler, insanlar, imzalar yok…Burada esas olan ölümsüz olan; paylaşmak hissiyle duyulan karşılıklı sevinç.
Bende sahip olduğum bu şansı sonuna kadar değerlendirmek ve daha fazla kişiye ulaşmak, daha çok paylaşmak için takım arkadaşlarımla birlikte durmaksızın çalışıyorum.”
İMEV bir çok projeyi bir arada yürütüyor ancak hepsinin birleştiği bir tek nokta var: Sağlıklı nesiller yetiştirmek… Burada sağlık vurgusu yalnızca bedensel bakımdan yaşamı sonsuz biçimde sürdürmek değil; geleceğe umutla bakan, kendilerine ve sosyal çevrelerine faydalı, bu çevreyi besleyen ve başarıyla taçlandıran bireyler yetiştirmektir.

Nice yıllara…

ZEYNEP FETANET DEMİRHAN
İMEV Müdürü