Maltepe Üniversitesi Tarihçi Sinan Meydan’ı Ağırladı

Haber Merkezi

İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım (Türkçe) Bölümü tarafından organize edilen “Cumhuriyetimizin 100 Yılına Tanıklık Etmek” temalı etkinlikte konuşan Tarihçi-Yazar Sinan Meydan başta Ortadoğu olmak üzere dünyadaki gelişmeleri değerlendirerek “Bu zor günlerde Cumhuriyetimizin önemi bir kat daha artıyor. Yüzüncü yılında Cumhuriyeti daha iyi anlayarak, idrak ederek, içselleştirerek daha büyük bir coşkuyla yaşamamız gerektiğini gösteriyor” dedi.

Maltepe Üniversitesi çeşitli etkinliklerle Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılını kutlamaya, davet edilen konuklarla Cumhuriyetin anlamını paylaşmaya devam ediyor. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılı Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesinde de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu etkinlik programının bir parçası olarak İletişim Fakültesi Süha Arın Konferans Salonu’nda Halkla İlişkiler ve Tanıtım (Türkçe) Bölümü tarafından organize edilen “Cumhuriyetimizin 100 Yılına Tanıklık Etmek” temalı panelde çok sayıda marka, firma ve dernek temsilcisinin yanı sıra Tarihçi Sinan Meydan’da bulundu. Açılış konuşmasını yapan Sinan Meydan cumhuriyetin önemine ve günümüz insanı için anlamına dikkat çekti.

“Cumhuriyet kesintisiz barış sağlamıştır”

Cumhuriyetin uzun ve zorlu bir savaş döneminin sonunda kurulduğunu söyleyen Meydan, Mustafa Kemal Atatürk’ün zorunlu olmadıkça savaşı cinayet kabul eden felsefesine atıf yaparak “Son savaşımızı yüzyıl önce verdik. Biz bir barış için mücadele ettik. Lozan Türkiye’ye 100 yıllık bir barış sağlamıştır. Çevremizde akan kanı gördükçe barışın kıymetini daha iyi anlıyoruz” dedi. Türkiye Cumhuriyetinin bir umudun eseri olduğunu ifade eden Meydan sözlerine şöyle devam etti; “Beni bu ülkenin yurttaşı olmaktan dolayı gururlandıran en önemli şey Cumhuriyetin –şimdilik- 100 yıllık kesintisiz barış sağlamış olmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti bir umudun eseridir. Cumhuriyet umudunu kaybetmeyenlerin, koşullar ne kadar kötü olursa olsun umudunu kaybetmeyenlerin, kendilerine olan inancını ve millete olan inancını yitirmeyenlerin, gençliğe olan inancını yitirmeyenlerin eseridir. Umudunu kaybetmeyenlerin başında da Mustafa Kemal Atatürk gelmektedir”.

“Cumhuriyet bu toprakları vatan yapmıştır”

Dünya tarihinde Türkiye’de cumhuriyetin ilanının özel bir yeri olduğunu, bu cumhuriyetin diğerlerine benzemediğini söyleyen Meydan “Egemenliği sadece saraydan alıp millete vermez. Başka bir özelliği daha vardır. Bizim cumhuriyetimiz bu toprakları vatan yapmıştır, bu halkı ulus haline getirmiştir. Bizim cumhuriyetimiz bağımsızlık savaşının ateşinde harlanmıştır. Bizim cumhuriyetimizin temelinde istiklal harbi vardır. Cumhuriyetimiz işgale karşı direnişten çıkmıştır” diyerek cumhuriyetin karakterine ilişkin yorumlarını paylaştı. Dünyada, bölgede ve hatta Türkiye’de pek çok sorun olduğuna dikkat çeken ünlü yazar, ikinci yüzyıla başlarken umudun önemine ilişkin sözlerini şu şekilde tamamladı; “Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılında birçok sorunla birlikte giriyorsak da, ikinci yüzyılda bu temel üzerine yeni bir bina inşa etmek ve bu temel üzerindeki mevcut binayı daha da güçlendirmek çok zor olmasa gerektir. Bunu gerçekleştirebilecek potansiyele ve güce sahibiz. Yeter ki inancımızı, umudumuzu kaybetmeyelim”.