| AÜB Kurumsal Değerlendirme Programı (EUA-IEP)
Avrupa Üniversiteler Birliği (AÜB)

AÜB Kurumsal Değerlendirme Programı (EUA-IEP)

Paylaş

Yükseköğrenim kurumları toplumdaki kritik rollerini başarabilmek için birçok zorlukla karşı karşıya kalmaktadır (http://www.eua.be/iep/Home.aspx).
 
Bunlar, artan otonomluk, çalışanlar ve öğrenciler için rekabet, uluslararasılaşma, kamu yatırımının azalması, diğer faaliyetler ve öğretim programlarındaki reformlardır. Kurumsal Değerlendirme Programı (IEP) kurumlara bu zorlukların üstesinden gelme, kurumsal değişimi gerçekleştirme ve kaliteyi arttırma konularında destek vermektedir.
 
Kurumsal Değerlendirme Programı (IEP) 1994 yılından beri yüksek öğrenim kurumlarına kendi amaçları ve profilleri doğrultusunda dış değerlendirme hizmeti sunmaktadır. Dünya çapında 45 ülkede farklı yüksek öğretim kurumlarında 300 kadar değerlendirme ve takip değirlendirme yapmıştır. Yüksek öğretimin paydaşlarının (bakanlıklar, milli rektörler konferansı ve NGOs) isteği üzerine ulusal ve bölgesel düzeyde de değerlendirmeler yürütmektedir. Kurumsal Değerlendirme Programı (IEP) Avrupa Üniversiteler Birliği’nin bağımsız üyelik hizmetidir. Yüksek Öğretimde Kalite Güvencesi Avrupa Birliği’nin (ENQA) tam üyesidir ve Yüksek Öğretimde Kalite Güvencesi Kaydı’nın (EQAR) listesinde yer almaktadır.
 
EUA/IEP Avrupa’da ENQA tarafından kayıtlı uluslararası düzeyde üniversitelerde değerlendirme yapmaktadır. Bugüne kadar 45 ülkede 300 üzerinde üniversiteyi değerlendirmiş olan kuruluş Türkiye’de de 28 üniversiteyi değerlendirmiştir. Avrupa Üniversitelerinde kalite kültürü, kalite yönetiminin gelişmesi ve eğitim, öğretim, araştırma ve topluma hizmette sürekli kalite iyileştirmenin sağlanabilmesi için önemli katkılarda bulunan kuruluşta Türk üniversiteleri etkin bir role sahiptir.  
 
EUA Kurumsal Değerlendirme Programı kapsamında; Yükseköğrenim kurumları deneyimli Avrupalı yükseköğretim liderlerinden oluşan bir grup tarafından kapsamlı bir değerlendirmeden geçirilerek, bu kurumlarda uygulanan prosedür ve süreçler, uluslararası olarak en iyi uygulamaya kıyasla gözden geçirilecek, üniversitelerin gelişme potansiyeli, stratejik yönetimlerinin ve iç kalite kültürlerinin gelişimi ve devamlılığı desteklenmek üzere gerekli tavsiyelerde bulunulacaktır.
 
Bu programın amacı, Üniversitenin öğretim ve araştırma alanlarında belirlenen hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak üzere;
·         Üniversitede kalite kültürünü yaymak,
·         Kurumsal yapıyı ve değişimi güçlendirmek,
·         Üniversiteleri öz değerlendirmesini yaparak
“hesap verebilirlik”e hazırlamaktır.
 
Kurumsal değerlendirme programında şu sorulara yanıt aranmaktadır.
·         Kurum ne yapmaya çalışıyor?
·         Kurum bunu nasıl yapmaya çalışıyor?
·         Bunun işe yaradığını nasıl anlıyor?
·         Kurum ilerlemek amacıyla nasıl değişiyor?
·         Kurumun gelişmesine ve kalkınmasına katkıda bulunulması hedefleniyor.
·         Karar verme süreçleri, örgüt yapısı ve işlevleri ele alarak bir üniversitenin değişme kapasitesi değerlendiriliyor.
 
Kurumsal Değerlendirme Programı kapsamında değerlendirilen kurumda aşağıdaki birim ve süreçlerin tamamı incelenmekte ve iyileştirmeye yönelik tavsiyelerde bulunulmaktadır.
·         Akademik Birimler
·         Araştırma Yönetimi
·         Yönetim Süreçleri
·         Öğrenci Hizmetleri
·         Paydaşlarla Çalışma
·         Yönetim ve Fakülte İlişkileri
·         Uluslararasılaşma Politikaları