İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi

Program Hakkında

Program Hakkında

T.C. Maltepe Üniversitesi'nde 1997-1998 akademik yılında temelleri atılan, 1999-2000 akademik yılında İşletme Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans ve 2012-2013 akademik yılında İşletme Doktora Programı ile zenginleşen İşletme Bölümü, öğrencilerin analitik düşünme ve sezgisel karar verebilme becerilerini geliştirerek; güncel iş problemlerini tanımlayabilen, çözüm önerileri geliştirebilen, kriz durumlarında hızlı ve doğru karar verebilen, yenilikçi ve vizyon sahibi liderler ve yönetici adayları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Misyon

Analitik düşünme becerisine sahip, yenilikçi çözümler üretebilen, toplumsal ve etik değerleri özümsemiş, çağdaş, özgür ve girişimci mezunlar yetiştirmek.

Vizyon

Düşüncede özgür, eğitimde çağdaş, bilimde evrensel bir anlayışla yetişen mezunları vasıtasıyla iş dünyasında ve toplumda fark yaratan bir bölüm olmak.

İşletme Bölümünün eğitim kalitesi ve uluslararası standartlara uyumu, 2021 yılında saygın Alman akreditasyon kuruluşu FIBAA tarafından tescillenmiştir. Ayrıca, İşletme Bölümümüz, 2024 yılında, TYÇ (Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi) logosu alma hakkını kazanarak, İşletme alanında TYÇ logosu almaya hak kazanan öncü bölümlerden biri olmuştur. TYÇ logosu, diplomanın ulusal ve uluslararası tanınırlığının artması, eğitim programının uluslararası programlarla kalite ve yeterlilik bakımında karşılaştırılabilir standartlarda olduğunu göstermesi ve sunduğu kalite güvencesiyle mezunların istihdam olanaklarına katkı sağlaması bakımından önem taşımaktadır.

İş arayan değil, kendi işini kuran girişimciler yetiştirmeyi hedefleyen bölümümüzün öğretim programı, küresel gelişmeler ve sektör ihtiyaçları doğrultusunda, her yıl sektör profesyonelleri, öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan danışma kurulumuzca gözden geçirilmekte ve güncellenmektedir. Maltepe Üniversitesi İşletme Bölümü, alan ve üniversite geneli seçmeli ders sayısı bakımından Türkiye'deki en esnek programlardan biri olma özelliği taşımaktadır. Geniş seçmeli ders havuzumuz, öğrencilere kendilerini çok yönlü olarak geliştirme ve ilgi alanları doğrultusunda uzmanlaşma imkânı sunarken; “sürdürülebilirlik”, “girişimcilik” ve “dijital dönüşüm” gibi çağdaş temalar, ders içeriklerimize yön vermektedir. Bu kapsamda "Start-up Girişimciliği", "Sosyal Girişimcilik", “Kurumsal Sürdürülebilirlik Yönetimi” ve "İşletmelerde Yapay Zekâ Uygulamaları" gibi yenilikçi dersler programımıza dâhil edilmiştir.

Maltepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nde öğrenci ve öğretim elemanları arasında güçlü bir iletişim bulunmaktadır. Öğrencilerimizin akademik gelişimleri, ders seçimleri ve kariyer planlamaları akademik danışmaların desteğiyle gerçekleşirken, her dönem düzenli olarak öğrenci görüşmeleri yapılmakta, programın gelişimi ve zenginleştirilmesinde öğrenci görüş ve beklentileri özenle analiz edilmekte ve dikkate alınmaktadır. 

Bölümde benimsenen akademi-sektör işbirliği anlayışı doğrultusunda, öğrencilerimizin sektörde tecrübeli profesyonellerden ders almalarını sağlayarak, işletmecilik pratiğine aşina öğrenciler yetiştirmek hedeflenmektedir. İşletme Bölümü öğretim programında “Kariyer Planlaması” dersinin ilk yıl sunulmasıyla, öğrenciler kariyer planlamasına erken dönemde yönlendirilmekte ve üniversite yaşamlarını daha bilinçli bir şekilde planlamaları teşvik edilmektedir. Çift anadal ve yandal programlarıyla öğrencilerin, farklı alanlarda kendilerini geliştirerek mezuniyet sonrasında daha güçlü bir kariyer profili oluşturma imkânları bulunmaktadır. Ayrıca, uluslararası vizyona sahip bireyler yetiştirmek amacıyla, temel İngilizce dersleri yanında Mesleki İngilizce dersleri de sunan bölümümüzde, öğrencilerimize yaygın Erasmus anlaşmaları aracılığıyla Avrupa'nın birçok ülkesinde eğitim alma imkânı sağlanmaktadır.

Türkiye’deki birçok İşletme programında yalnızca tek bir staj zorunluyken, bu programda 7. ve 8. yarıyıllarda olmak üzere iki ayrı zorunlu staj yer almaktadır. Ayrıca uygulamalı ders sayılarının fazla olması öğrencilerin mezun olmadan önce daha fazla saha deneyimi kazanmasına da olanak sağlamaktadır. İşletme Bölümü mezunları; özel sektörde faaliyet gösteren işletmelerin pazarlama, muhasebe, finans, insan kaynakları, üretim ve satın alma gibi departmanlarında ya da sanayi ve ticaret odaları, kamu kurum ve kuruluşları, bankalar ya da sivil toplum örgütlerinde çalışabileceği gibi bir girişimci olarak kendi işletmesini de kurabilmektedir. Ayrıca çift anadal ya da yandal programlarını bitiren öğrencilerimiz, İşletme öğrenimi görmüş olmanın verdiği avantajla, çok farklı meslek alanlarında çalışmaktadırlar.

Düşüncede Özgür, Eğitimde Çağdaş, Bilimde Evrensel