Psk. Dr. Karol Darsa - ‘Reconnect’ Bütünleyeci Travma Tedavi Modeli (RİTTM) Eğitimi Temmuz-Kasım 2020 | Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ)
SOKAKTA YAŞAYAN ve ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Maltepe Üniversitesi / SOYAC

Psk. Dr. Karol Darsa - ‘Reconnect’ Bütünleyeci Travma Tedavi Modeli (RİTTM) Eğitimi Temmuz-Kasım 2020

Paylaş

 

‘Reconnect’ Bütünleyeci Travma Terapi Modeli (RİTTM) zihin ve beden bağlanmasına dayalı olarak, bireyi tedavi eden bütüncül bir yaklaşımıdır. RİTTM Eğitimi, travma yaşamış bireylerle çalışan profesyoneller için alanında uzman, psikolog Dr. Karol Darsa tarafından geliştirilmiş bir eğitim programıdır.

 

RİTTM Felsefesi

 

RİTTM’nin temel felsefesi travma ile bireyin iç dünyası ile bağlantının bozulmasına dayanmaktadır. Travma, bireyin kendi bedeni, duyguları, zihni, aile ve arkadaş çevresi, yaratıcılığı ve inançları, en nihai noktada da kendi benliği ile olan bağlantısını kaybediyormuş gibi hissetmesine yola açabilir. RİTTM bu bağlantıların yeniden sağlanmasının ve bireyin kendi benliği ile tekrar bağlanmasının önemine dikkat çekmektedir.

 

RİTTM, terapiste EMDR  (Eye movement desensitization and reprocessing), Brainspotting (BSP) Somatik Deneyimleme (Somatic Experiencing) (Peter Levine), Sensorimotor Psikoterapi (Sensorimotor Psychotherapy) (Pat Ogden), Somatik Travma Terapi (Somatic Trauma Therapy) (Babette Rothschild), Enerji Psikolojisi (Energy Psychology), Farkındalık (Mindfulness) Temelli Terapiler ve çeşitli nefes alma ve anda kalma (grounding) terapi tekniklerinin birleştirilerek nasıl kullanılacağını öğretir.

 

Bunun yanında RİTTM, danışanı bir ekip halinde tedavi etme olanağı sağladığından terapiste diğer terapistlerle iletişim ve etkileşim içinde nasıl çalışacağını gösterir. RİTTM ekibi nörofeedback, akapunktur, yoga eğitmenleri, sanat ve grup terapistlerinden oluşmaktadır.

 

RİTTM Eğitiminin Amaçları:

 

  1. Travma tedavisinde beden zihin bütüncül yaklaşımını tanıtmak.
  2. Travmatik anıların işlenmesi süreci öncesinde hastayı stabilize etmeye ve hastaya gerekli becerileri kazandırmaya yönelik özel teknikleri öğretmek.
  3. Travmatik anıların en güvenli ve kapsamlı şekilde işlenmesi için gerekli teknikleri öğretmek.
  4. Travma ile çalışan profesyonellerin tükenmişlik yaşamadan çalışmalarını sağlamak ve onları güçlendirmek.

 

Eğitimci hakkında:

 

Dr. Karol Darsa lisanslı bir psikolog ve travma uzmanı olup aynı zamanda Reconnect Integratif Travma Tedavi Merkezi’nin kurucusu ve yöneticisidir. Dr. Darsa’nın travma ve ruh sağlığı alanında 20 yılı aşkın klinik ve idari tecrübesi bulunmaktadır. Kariyerine 1998 yılında koruyucu aile sosyal hizmet danışmanı olarak başlamış, daha sonrasında çalışmalarını istismar mağduru çocuklar ve onların aileleriyle sürdürmüştür. Aynı zamanda, çocuklukta istismara uğramış yetişkinlerle de çalışmıştır. Dr. Darsa kariyerinin ilerleyen zamanlarında birçok tedavi merkezinde görev almış ve halen kendi özel kliniğinde travma uzmanı olarak çalışmaya devam etmektedir.

 

Dr. Darsa, travma tedavisi ve ruh sağlığı alanlarında çok sayıda kanıta dayalı eğitimi tamamlamıştır. Bu eğitimler arasında Brainspotting (3.seviye), EMDR (1.ve 2.seviye), Somatik Deneyimleme ve Sensorimotor Psikoterapi eğitimleri yer almaktadır. 2002 yılında, Dr. Darsa CHRIS-Tekniği’nin kurucusu olan Christine Schenk ile çalışmaya başlamıştır. Bu teknik kendine özgü enerji işlemi ile danışanların kendi bedenlerinde kendi özbenliklerine nasıl odaklanacaklarını öğretmektedir. Dr. Darsa, tamamladığı her bir ileri düzey eğitim sayesinde, travma süreci, iyileşme ve her bir bireyin travmanın etkilerinden bireysel özgürlüğüne ulaşmasına nasıl yardım edeceği hakkında daha derin bir anlayış geliştirmiştir.

 

Dr. Darsa askeri cinsel travma mağdurlarını tedavi etmek için 2012 yılında tasarlanan “Invisible War Recovery” (Görünmez Savaş İyileşmesi) programının yaratıcılarından biridir. Dr. Darsa danışanlarının travmatik olaylar, gelişimsel travma ya da duygusal problemler nedeniyle özregülasyonları bozulduğunda, travma tedavisinde sıklıkla gözden kaçırılan hususun çok ince akort edilmiş, hassas, beden temelli bir sürecin, iyileşme ve zihin ile beden arasında yeniden bağlantı (reconnection) kurmaya yardım etmesi olduğunun farkına varmıştır. Bu süreç, Dr. Darsa’nın ‘Reconnect’ Bütünleyici Travma Tedavi Merkezi bünyesinde kendi travma tedavi programını tasarlamasına ve geliştirmesine yönelik bir tutkuyu ateşlemiştir. ‘Reconnect’ Bütünleyici Travma Tedavi Merkezi, danışanlarla yoğunlaştırılmış olarak bire bir çalışma yönteminin, merkeze başvuran her bireyin iyileşmesine doğrudan yardım ettiği inancını benimsemiştir.  

 

Dr. Darsa aslen Türkiyeli olup, 27 yıldır Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamaktadır. Dr. Darsa daha önce İspanya, Fransa ve Brezilya’da da yaşamıştır. Dr. Darsa’nın birçok farklı etnik ve sosyal grupla etkileşime girmesi, insan düşünce ve davranışındaki kültürel farklılıkları anlamasına yardım etmiştir.

 

Dr. Darsa’nın terapi uygulayabileceği diller arasında İngilizce, İspanyolca, Fransızca ve Türkçe yer almaktadır. Bunların yanında Dr. Darsa İtalyanca ve Portekizce dillerinde de görüşme yapabilmektedir.

 

 

Kayıt Bilgileri:

  • Ön Kayıt: Ön kayıt için lütfen tıklayınız. Ön kayıt sonrası adayın e-postasına onay cevabı gönderildikten sonra ödeme işlemleri gerçekleştirilerek eğitime kesin kayıt tamamlanır.
  • Eğitim Ücreti: Eğitimin ilk iki modülünün online yapılacak olması nedeniyle RITTM programının ücreti 5300 TL + KDV olarak güncellenmiştir.  Bu ücretler 3 modül için toplam fiyat olup, 6 taksit olarak ödenebilmektedir.
  • Son Kayıt Tarihi: 15 Haziran 2020
  • Ön Koşullar: Psikoloji, PDR veya psikiyatri alanlarının birinde son sınıf öğrencisi (2019-2020 akademik yılı itibariyle) veya bu alanlardan mezun olmak. Katılımcıların tüm modüllere katılması  zorunludur.
  • Değerlendirme:  Eğitim sonunda katılımcılara ‘Reconnect ‘Bütünleyici Travma Terapi Modeli Uygulayıcı Sertifikası verilecektir.
  • İletişim: [email protected]

 

ÖNEMLİ: Eğitim başlamadan önce lisans 4. Sınıf öğrencilerinin öğrenci olduklarını gösteren belgeleri [email protected]  adresine ulaştırmaları gerekmektedir.