SOYAÇ Gönüllü Buluşmaları Seminer Serisi | Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ)
SOKAKTA YAŞAYAN ve ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Maltepe Üniversitesi / SOYAC

SOYAÇ Gönüllü Buluşmaları Seminer Serisi

Paylaş

Maltepe Üniversitesi SOYAÇ Merkezi, toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eden ve gönüllülük ruhunu destekleyen bir seminer serisi olan "SOYAÇ Gönüllü Buluşmaları"nı düzenliyor. Bu seride, çeşitli konularda uzmanlaşmış konuşmacılar aracılığıyla önemli konular ele alınacak ve katılımcılar bilgi paylaşımı, deneyimler ve ilham verici konuşmalarla zengin bir etkinlik programıyla karşılaşacaklar.

Seminer Serisi Detayları:

Oturum Sayısı: Toplamda 5 oturumdan oluşmaktadır.

Katılımcılar: SOYAÇ Gönüllüleri ve ilgili tüm katılımcılar davetlidir.

Yer: Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Derslik 11

Katılım Sertifikası: Seminer serisinin bütün oturumlarına katılanlar, katılım sertifikası almaya hak kazanacaklardır.

1. Oturum: Nuran Kızılkan ile "İnsani Yardımda Toplumsal Cinsiyete Dayalı Zarar Görebilirlik"

SOYAÇ Merkezi, "SOYAÇ Gönüllü Buluşmaları" seminer serisinin ilk oturumu olarak Nuran Kızılkan'ın "İnsani Yardımda Toplumsal Cinsiyete Dayalı Zarar Görebilirlik" konulu seminerine ev sahipliği yapacak. Etkinlik 8 Mart 2024 Cuma günü saat 14:00-15:30 arasında Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Derslik 11'de gerçekleştirilecektir. Seminer serisinin bütün oturumlarına katılım göstermiş öğrenciler “katılım sertifikası” almaya hak kazanacaktır.

 

Konuşmacı Nuran Kızılkan ve Yardım Konvoyu Hakkında Bilgiler

Yardım Konvoyu Derneği'nin kurucusu ve başkanıdır. 2023 yılı Kasım ayı itibarıyla Nuran Kızılkan, Yardım Konvoyu Derneği Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Nuran Kızılkan yardım konvoyu, genellikle savaş, doğal afet veya diğer acil durumlar sonucu yardıma ihtiyaç duyan insanlara yardım götürmek amacıyla düzenlenen bir insani yardım faaliyetidir. Bu konvoylar genellikle gıda, giysi, ilaç ve diğer temel ihtiyaç maddelerini içerir ve yardımseverler tarafından desteklenir.

Nuran Kızılkan yardım konvoylarına ilişkin daha fazla bilgiye ve detaylara ulaşmak için çeşitli sivil toplum kuruluşlarının veya yardım kuruluşlarının resmi web sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca sosyal medya platformlarında da konvoylar hakkında bilgi paylaşımlarına rastlayabilirsiniz.

Yardım Konvoyu Derneği:

Amacı, afet ve acil durumlar yaşayan insanlara insani yardım ulaştırmaktır. Dernek, gıda, giyim, barınma, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaç maddeleri yardımı yapmaktadır. Ayrıca, afet bölgelerinde psikososyal destek ve rehabilitasyon çalışmaları da yürütmektedir.

 

2. Oturum:Doç. Dr. Didem Danış ile "Cumhuriyetin 100. Yılında Nüfus ve Göç"

SOYAÇ Gönüllü Buluşmaları seminer serisinin ikinci oturumu, Doç. Dr. Didem Danış'ın "Cumhuriyetin 100. Yılında Nüfus ve Göç" başlıklı sunumuyla devam edecek. Etkinlik 29 Mart 2024 Cuma günü saat 14:00-15:30 arasında Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Derslik 11'de gerçekleştirilecektir. Seminer serisinin bütün oturumlarına katılım göstermiş öğrenciler “katılım sertifikası” almaya hak kazanacaktır.

 

Konuşmacı Doç. Dr. Didem Danış Hakkında Bilgiler

Doç. Dr. Aslı Didem Daniş Şenyüz, Galatasaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde görev yapmaktadır. Ayrıca Göç Araştırmaları Derneği'nin kurucu başkanıdır ve göç, kent ve demografi alanlarında yaklaşık yirmi yıldır çalışmalar yürütmektedir.

2008 yılında Fransa'daki EHESS'te doktorasını tamamlayan Şenyüz, tezinde Iraklı transit göçmenlerin ve mültecilerin İstanbul'daki sosyal ağlarını ve göç politikalarının etkileşimini incelemiştir. Aynı zamanda 2002-2003 yıllarında Malmö Üniversitesi'nde misafir doktora öğrencisi olarak bulunmuştur.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Siyaset Bilimi ve Sosyoloji lisans dereceleri ile ODTÜ'den Sosyoloji yüksek lisans derecesi alan Şenyüz, Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde ve Fransa'da misafir öğretim üyesi olarak dersler vermiştir.

Araştırma alanları arasında göç politikaları, göçmen ağları, ulusötesi bağlar, göç süreçlerinde toplumsal cinsiyet ilişkileri, şehirler ve göçmenler arasındaki etkileşimler ve entegrasyon süreçleri bulunan Şenyüz'ün makaleleri çeşitli dergilerde yayınlanmıştır. Ayrıca çeşitli kitapların yazarı ve editörü olarak da bilinmektedir, bu kitaplardan bazıları İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, Notabene Yayınları, Beta Yayınları ve GAR Yayınları aracılığıyla okuyucularla buluşmuştur.

 

3. Oturum: Prof. Dr. Belma T. Akşit ile "Çocuğun Değeri ve Hakları"

SOYAÇ Gönüllü Buluşmaları seminer serisinin üçüncü oturumu, Prof. Dr. Belma T. Akşit'in "Çocuğun Değeri ve Hakları" konulu çevrimiçi (online) oturumuyla devam edecek. Etkinlik 26 Nisan 2024 Cuma günü saat 14:00-15:30 arasında gerçekleştirilecektir.Seminer serisinin bütün oturumlarına katılım göstermiş öğrenciler “katılım sertifikası” almaya hak kazanacaktır.

 

Konuşmacı Prof. Dr. Belma T. Akşit Hakkında Bilgiler

Prof. Dr. Belma T. Akşit, Türkiye'nin önemli üniversitelerinde ve araştırma kuruluşlarında geniş bir akademik ve araştırma deneyimine sahip önde gelen bir sosyal bilimci ve eğitimci olarak tanınmaktadır.

Belma T. Akşit, lisans eğitimini ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde tamamlamış, ardından Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nde yüksek lisansını ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Aile Sağlığı alanında doktorasını almıştır. Meslek hayatına İller Bankası Şehir ve Bölge Departmanı ile HÜNEE'de araştırmacı olarak başlamış, daha sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nda, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İletişim Fakülteleri'nde, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde görev almıştır. Emekli olduğu döneme kadar Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışmış ve aynı üniversitede Rektör Yardımcılığı yapmıştır.

Akşit, kariyeri boyunca Sağlık için Sosyal Bilimler, Nitel ve Nicel Araştırma Yöntemleri, Araştırma Etiği ve Yükseköğretimde Kalite konularında önemli çalışmalar yapmıştır. TÜBİTAK Başkan Danışmanı olarak Avrupa Birliği Altıncı Çerçeve Programı'nda çeşitli projelerin yürütücülüğünü üstlenmiş ve TÜBA bünyesinde Nüfus ve Kalkınma Stratejileri Alt Programı'nın Yürütme Yönlendirme Kurulu Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunmuştur.

Akşit, sağlık ve sosyal bilimler alanında birçok uluslararası ve ulusal araştırma projesini yönetmiş ve bu alanlarda çok sayıda yayın yapmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Birleşmiş Milletler Teşkilatı'na bağlı kuruluşlar tarafından desteklenen projelerde de aktif rol almıştır.

 

4. Oturum: Prof. Dr. Bahattin Akşit ile "Dinar (1995), Marmara (1999) ve Maraş (2023): 28 Yıllık Deprem Deneyimi"

SOYAÇ Gönüllü Buluşmaları seminer serisinin dördüncü oturumu, Prof. Dr. Bahattin Akşit'in "Dinar (1995), Marmara (1999) ve Maraş (2023): 28 Yıllık Deprem Deneyimi" başlıklı çevrimiçi (online) oturumuyla devam edecek. Etkinlik 31 Mayıs 2024 Cuma günü saat 14:00-15:30 arasında gerçekleştirilecektir. Seminer serisinin bütün oturumlarına katılım göstermiş öğrenciler “katılım sertifikası” almaya hak kazanacaktır.

 

Konuşmacı Prof. Dr. Bahattin Akşit Hakkında Bilgiler

Prof. Dr. Bahattin Akşit, 1968 yılında ODTÜ'den sosyoloji alanında lisans derecesiyle mezun olmuştur. Akademik kariyerine ODTÜ'de başlamış ve burada bölüm başkanlığı, dekan yardımcılığı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürlüğü gibi çeşitli görevlerde bulunmuştur. Yüksek lisans derecesini 1971 yılında tamamlamış, doktora derecesini ise 1975 yılında Chicago Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden almıştır.

Akademik çalışmalarının yanı sıra uluslararası deneyimler de edinmiştir. Londra Üniversitesi'nde 6 ay ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nde 2 yıl süreyle misafir öğretim üyeliği yapmıştır. 2007 yılından beri Maltepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde profesör olarak görev yapmakta ve aynı zamanda Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'nde dekanlık görevini üstlenmiştir. U zun ve başarılı bir akademik kariyerin ardından dekanlık görevini başarıyla tamamlayan Akşit, emekli olduktan sonra da sosyoloji alanındaki katkıları ve bilimsel çalışmalarıyla tanınmış bir akademisyen olarak anılmaya devam etmektedir.

Prof. Dr. Bahattin Akşit YouTube kanalı: Tıklayınız

 

5. Oturum: Zahide Özdemir ile "Sivil Toplum Kuruluşları: Topluma Duyarlı Bireyler Olmak"

SOYAÇ Gönüllü Buluşmaları seminer serisinin beşinci ve son oturumu, Zahide Özdemir'in "Sivil Toplum Kuruluşları: Topluma Duyarlı Bireyler Olmak" oturumuyla gerçekleşecek. Etkinlik 21 Haziran 2024 Cuma günü saat 14:00-15:30 arasında Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Derslik 11'de online olarak düzenlenecektir.

 

Konuşmacı Zahide Özdemir Hakkında Bilgiler

Kadir Has Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde yüksek lisans öğrencisidir. İstanbul Maltepe Üniversitesi Sosyoloji ve Psikoloji bölümlerinde çiftanadal yaparak lisans eğitimini tamamlamıştır. Lisans tezi kapsamında  “İstanbul'da Mülteci Sanat Kolektifleri ve Girişimleri”, STK'lar ile yerel kolektifler/kuruluşlar arasındaki ilişkileri ve hayatta kalma stratejilerini ele alan bir saha araştırması gerçekleştirdi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından desteklenen “İstanbul'da Deprem ve Kadın: Afet Risklerinin Azaltılmasına Yönelik Tespit, İnceleme ve Çözüm Önerileri ve İstanbul'da Sosyal Hassasiyetlere Duyarlı Hazırlık Planlaması” isimli projede proje asistanı olarak çalıştı. Şu anda, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sibel Karadağ'ın danışmanlığında İstanbul'da vatandaş olmayanlar için mevcut siyasi alan ve bunların yerel örgütlerle karşılıklı ilişkilerine odaklanan yüksek lisans tezi üzerinde çalışmaktadır. Araştırma ilgi alanları, eleştirel göç çalışmaları, siyaset sosyolojisi, toplumsal hareket teorileri ve eleştirel insani yardım alanlarıdır.